Jouw foto’s op Facebook en het Privacybeleid

privacy en Facebook foto's

Er gaan vele spookverhalen de rondte over Facebook en jouw foto’s. Wat is daar nu eigenlijk van waar? En wat moet je doen om je privacy op Facebook te kunnen waarborgen?

Waar komt de wijziging van het privacybeleid vandaan?

Het begon allemaal met een rechtzaak in 2011, enkele gebruikers zagen dat hun naam en profielfoto werden gebruikt bij een advertentie. Het komt je vast bekend voor: “Pietje Puk en 3 andere vrienden vinden IM-specialist leuk.” Dit stond niet duidelijk in de algemene voorwaarden. En daarom wordt dat nu na een schikking van de rechtzaak, opgenomen in de algemene voorwaarden.

Jouw Facebook foto bij een advertentie

Je hoeft dus niet bang te zijn dat jouw foto in Spanje wordt gebruikt door een reismaatschappij. Je hoeft ook niet bang te zijn dat je straks met jouw Makita boormachine op een Billboard staat. Het enige waar jouw foto kan terug komen, is zoals in het voorbeeld hierboven.

Privacy en jouw foto’s en filmpjes

Houdt er wel altijd rekening mee, dat alle foto’s en filmpjes die je op Facebook upload je dit doet onder hun voorwaarden. In de voorwaarden staat: ” je verleent ons een niet-exclusieve, overdraagbare, royaltyvrije, wereldwijde licentie om alle IE-inhoud te gebruiken die je plaatst op Facebook of in verband met Facebook (IE-licentie). Deze IE-licentie eindigt wanneer je jouw IE-inhoud of je account verwijdert, tenzij je jouw inhoud hebt gedeeld met anderen en zij de inhoud niet hebben verwijderd.” Wanneer jij jouw foto’s dus weer verwijderd, mogen ze dus geen gebruik meer maken van jouw foto’s. Technisch gezien zou Facebook gebruik kunnen maken van jouw openbare foto’s  in commercials en op billboards, maar je zult begrijpen dat het logistiek onmogelijk is. Aangezien alle billboards en commercials ook direct verwijderd moeten worden wanneer jij jouw foto’s verwijderd.
Tenslotte mogen jouw foto’s nooit openbaar gebruikt worden wanneer jouw foto instellingen staan ingesteld op “Alleen ik” Of “Alleen vrienden”. Jouw vrienden kunnen daarentegen wel weer jouw foto’s delen. En ook wanneer anderen in jouw foto’s worden getagt, zijn jouw foto’s niet meer privé.

Privacy instellingen aanpassen

Je hebt je eigen privacy wel degelijk zelf in de hand bij Facebook. Ga geen teksten plaatsen als “All rights reserved” of andere teksten. Deze hebben geen betekenis op Facebook. Maar stel jouw privacyinstellingen in voor jouw foto’s. Je kunt deze instellen per fotoalbum, echter voor de volgende mappen moet dit per foto worden ingesteld: “Profielfoto’s”, “Omslagfoto’s”, “Tijdlijnfoto’s” en “Uploads vanaf je telefoon”.

Voor het instellen per foto, ga je naar de betreffende foto. Onder jouw naam staat een tekentje (een wereldbol , poppetjes, tandwieltje of een slotje) met een pijltje naar beneden. Klik op dit pijltje en pas aan wie jouw foto’s mogen zien:

  • Iedereen
  • Vrienden
  • Vrienden behalve kennissen
  • Alleen ik
  • Aangepast – In de optie aangepast kun je specifieke personen of groepen selecteren die het bericht mogen zien, of die je juist wilt uitsluiten. Zo kun je bijvoorbeeld content beschermen voor specifieke personenen als jouw baas, je moeder of vader. Of groepen als jouw klanten, collega’s of content dat niet geschikt is voor de kinderoogjes. (Hiervoor kun je eerst een groep aanmaken onder de naam klanten, kinderen, of collega’s)

Heb je hier nog vragen over? Laat het dan weten in een reactie of stuur een mailtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *