Staat jouw kind op een koppie? – Privacy en kinderen

Het is één grote bewustwordingscampagne, gestart door het Medialab Setup. Een webshop vol met mokken (of koppen) met foto’s van kinderen erop. En nee, deze foto’s zijn niet in opdracht van een bedrijf gemaakt. Het zijn gewone huis, tuin en keuken foto’s.

Voor een internet tijdperk, besteedt men helaas te weinig aandacht aan hun privacy. Zonder er over na te denken worden er foto’s op Facebook geplaatst, op Flickr gezet en op Instagram. Om men eens met de neus op de feiten te drukken, is het initiatief koppie-koppie.biz ontstaan. Hier kun je mokken kopen met een foto van andermans kind er op. Deze foto’s zijn heel eerlijk van de foto website Flickr gehaald.

“Eerlijk?!” Zul je jezelf afvragen! Ja, ze zijn eerlijk hergebruikt. Mensen plaatsen hun foto’s zonder te kijken hoe de privacy instellingen per foto zijn ingesteld. Zo kon je dus zelfs foto’s van een vader in bad met zijn twee kinderen vinden, deze kon je niet alleen vinden! Deze mocht je zelfs hergebruiken voor commerciële doeleinden.

Laat dit een wijze les zijn en zorg er altijd voor dat je weet waar jouw foto’s en filmpjes te vinden zijn. En hoe het staat met de rechten van de foto’s wanneer je ze online zet. Dit geldt niet alleen voor de website Flickr, in mijn vorige blog schreef ik over jouw privacy en foto’s op Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.